Energiepestatiecertificaat (EPC) en Elektriciteitskeuring bij Verkoop of verhuur van woningen

Kostprijs

Er is geen vaste kostprijs voor een EPC. De prijs hangt af van de complexiteit van het gebouw, aanwezigheid van plannen en de verplaatsingskosten Prijzen op aanvraag.

Bij verkoop van uw eigendom door onze firma D&A vastgoed, is zowel het opmaken van het EPC als de elektriciteitskeuring GRATIS.

Bij verhuur van uw eigendom door onze firma D&A vastgoed geven wij een KORTING van 30% voor het opmaken van het EPC 

De prijs voor de elektriciteitskeuring bedraagt: 

  • woning bouwjaar voor 1981: 145 Euro (B.T.W. incl.)
  • Bouwjaar na 1981: 135 Euro (B.T.W. incl.)

 

De verkoper of verhuurder van een woning moet verplicht een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben en enkel bij verkoop ook  nog een elektriciteitskeuring  .Alleen een erkende energiedeskundige type A en een erkende elektriciteitskeuringsfirma ( bij ons BTV) mogen dit opmaken .Op een EPC staat de energiescore van de woning en advies om energie te besparen aan de koper of huurder .Bij de elektrische keuring wordt vermeld of de installatie nog conform de wetgeving is of dat er eventuele aanpassingen vereist zijn .De energiescore van een woning moet verplicht in advertenties voor de verkoop of verhuur vermeld worden .Een EPC blijft 10 jaar geldig .

Op de website www.energiesparen.be kunt u met ‘test uw EPC’ de EPC score van uw woning vergelijken met de gemiddelde EPC-score in Vlaanderen

D&A Vastgoed maakt voor u het EPC certificaat.  Zaakvoerder, Marc Vereecken, is een erkende energiedeskundige  type A. Wij bezorgen u ook een elektriciteitskeuring opgemaakt door de firma BTV.

Voorwaarden

Het EPC moet verplicht worden opgemaakt bij verkoop of verhuur van elke aparte wooneenheid die autonoom kan functioneren. De elektriciteitskeuring is enkel verplicht bij verkoop van de wooneenheid .

U vindt een overzicht van alle woningen waarvoor een EPC en elektriciteitskeuring verplicht is op de website van het VEA www.energiesparen.be .

Procedure

De verkoper of verhuurder moet een EPC hebben op het ogenblik dat hij een woning te koop of te huur aanbiedt. De elektriciteitskeuring is enkel verplicht bij verkoop .Alleen energiedeskundigentype A die door de Vlaamse overheid erkend zijn mogen een EPC opmaken. Enkel erkende controle firma’s , bij ons is dit de firma BTV, mogen de elektriciteit keuren. De energiedeskundige komt alle oppervlaktes, volumes, raam- en deuropeningen, daken, vloeren en plafonds opmeten. Tevens worden de sanitaire en verwarmingstoestellen bekeken en alle soorten isolatie genoteerd. De volledige elektrische installatie wordt eveneens gecontroleerd.

Dit alles neemt enkele uren in beslag afhankelijke van het type en grootte van de woning.

Nadien wordt thuis alles opgetekend met een Sketch-up programma en alle gegevens elektronisch verwerkt.

De beide certificaten worden u persoonlijk bezorgd na betaling van de kosten .

De verkoper of verhuurder moet het EPC voorleggen aan potentiële kopers of huurders.

Bij verkoop van de woning draagt hij het originele EPC certificaat en elektriciteitskeuringsbewijs, over aan de koper . In de notariële akte worden een aantal gegevens van het EPC en de elektriciteitskeuring opgenomen.

Bij verhuur van de woning krijgt de huurder een kopie van het EPC. De verhuurder houdt het originele EPC zelf .

Een EPC blijft 10 jaar geldig . Er moet geen nieuw EPC gemaakt worden als het nog geldig is bij een nieuwe verkoop of verhuur. Als de woning ondertussen energiezuiniger werd, mag een nieuwe EPC gemaakt worden.